Philharmonie Gelre speelt met Toonkunst Zutphen voor twee uitverkochte zalen

Persbericht, 1 december 2011

Sinds 2003 geeft Philharmonie Gelre elk najaar een concert in de prachtige grote zaal van Musis Sacrum. Voor de HRFSTWND-concerten op 25 en 27 november 2011 zocht het orkest de samenwerking met Toonkunst Zutphen, een 90-koppig gemengd koor. Het contact kwam tot stand via de beide dirigenten: Hans Lamers en Joop Boerstoel kennen elkaars werk goed en kwamen samen op het idee om de wereldberoemde Carmina Burana van Carl Orff uit te voeren in Arnhem én Zutphen. Al in het voorjaar van 2010 zijn koor en orkest begonnen met de voorbereidingen en afgelopen weekend was de waardige afsluiting van een intensieve repetitieperiode. Philharmonie Gelre en Toonkunst werkten samen met drie uitstekende zangsolisten (Lisette Bolle, Erik Slik en Martijn Sanders) en het enthousiaste kinderkoor Barst uit Hengelo.

Op vrijdag 25 november vond de uitvoering plaats voor een uitverkochte Hanzehof in Zutphen. “Toonkunst schittert met Philharmonie Gelre” kopte de Stentor de volgende dag. De recensent was niet alleen enthousiast over de Carmina Burana, maar ook over het twintigste-eeuwse voor-de-pauze-programma. The Sword and the Crown van Edward Gregson is een indrukwekkend werk dat door het orkest overtuigend werd neergezet. The Armed Man van Karl Jenkins is in 2010 in opdracht van Philharmonie Gelre gearrangeerd voor symfonisch blaasorkest; de prachtige uitvoering samen met Toonkunst bezorgde kippenvel bij de luisteraars. Het orkestwerk Danza Sinfonica van James Barnes was een energiek slot voor de pauze. Het merendeel van het publiek was echter gekomen voor de Carmina Burana, een uitdagend werk voor koor en orkest, niet alleen technisch maar ook stilistisch en vanwege de benodigde concentratie. Het publiek beantwoordde de mooie uitvoering met een staande ovatie.

Ook op zondag 27 november speelden de gezelschappen voor een uitverkochte zaal. Suzan Verberne, voorzitter van Philharmonie Gelre: "We moesten aan de deur van Musis Sacrum nog tientallen mensen teleurstellen die hoopten nog een plekje in de zaal te kunnen bemachtigen. We wisten dat de Carmina Burana populair is, maar zó populair hadden we nooit gedacht! Het 870-koppig publiek in Arnhem beloonde koor, orkest en solisten niet alleen met een staande ovatie maar ook met gefluit en bravo’s. Bariton Martijn Sanders kreeg zelfs een open doekje voor zijn theatrale vertolking van de Abt van Cucanië. De belangstellenden die geen kaartje hadden kunnen bemachtigen, konden het concert zondagmiddag live volgen via www.hrfstwnd.nl.

Voor Philharmonie Gelre gaf dit project een mooie impuls en nieuwe energie voor de concerten in 2012. Volgend jaar speelt het orkest op 9 december in een andere prachtige concertzaal, de Vereeniging in Nijmegen.

Concerten

Zondag 24 november 2019
Concert
Musis Sacrum, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.