Dirigent

Philharmonie Gelre staat sinds september 2007 onder leiding van de Vordense dirigent Joop Boerstoel (1965). Hij studeerde aan de Hogeschool Enschede sector Conservatorium (Ha/Fa directie en klarinet) en het Maastrichtse Conservatorium (orkestdirectie). Zijn docenten aan deze instituten waren onder andere Gert Buitenhuis en Jan Stulen.

Ter afsluiting van de studie UM Ha/Fa directie in 1991 dirigeerde hij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en in datzelfde jaar leidde hij wederom dit orkest; ditmaal als geselecteerd cursist in het slotconcert van de "Eerste Internationale Dirigentencursus" in de Doelen te Rotterdam. Als cursusleider trad op de befaamde Amerikaanse dirigent Arnald D. Gabriel.

In juli 1993 won Joop Boerstoel de felbegeerde "Zilveren Dirigeerstok" tijdens de "Internationale Dirigentenwedstrijd" in het kader van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Ditmaal was de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag het uitvoerende orkest.

Sinds 1995 is Joop Boerstoel ook internationaal actief. Zo werkte hij onder meer als gastdirigent en cursusleider in Italië (onder andere bij het Conservatorium van Como en "Corpo Musicale Santa Cecilia" Besana Brianza), Engeland (Royal Militairy School of Music "Kneller Hall" London), Australië (Monash University Wind Symphony Melbourne) en China (Beijing Children's Palace School Orchestra). In augustus 2001 dirigeerde hij het Zomer Orkest Nederland (HoogteZON) ter gelegenheid van het vijftienjarig jubileum. Ook in 1989 en 1990 was hij al eens dirigent van dit project-orkest.

Als dirigent trad Joop Boerstoel op met diverse nationaal en internationaal bekende artiesten, waaronder Bert van den Brink en Cor Bakker (piano), Ernst Daniël Smid (bariton) en Steven Mead (euphonium), the Dutch Swing College Band, Jörgen van Rijen (solotrombonist Koninklijk Concertgebouw), Jos Jansen (bastrombone Marinierskapel) alsmede de klarinettisten Eddy Vanoosthuyse (soloklarinettist Vlaams Radio Symfonieorkest), Jan Wijenberg (basklarinettist KMK/JWF), Arno Stoffelsma (klarinettist HGO) en Céleste Zewald (soliste en klarinettiste HBO). Artiesten uit de lichte muziek waarmee werd samengewerkt waren o.a. Paul de Leeuw, Joke de Kruijf, Gé Reinders en Iris Kroes.

Joop Boerstoel is momenteel dirigent van een drietal harmonieorkesten, functioneert als examinator voor de landelijke muziekexamens en als jurylid voor solistenwedstrijden. Van 1989 tot en met 2004 was hij werkzaam als klarinetdocent aan 'de Muzehof' Centrum voor de Kunsten in Zutphen.

Bij uitgeverij de Haske werkte hij mee aan de ontwikkeling van de serie "Horen, Lezen en Spelen", een in 2002 gereed gekomen driedelige methode voor klarinet (en andere blaasinstrumenten). In 2005 was Joop als eindredacteur betrokken bij de uitgave van het boek "Het gecomponeerde kleinkind" van auteur Hans Offringa. Een muzikale vertelling met via internet te downloaden improvisaties van Jan Vayne. Medio september 2012 verscheen bij Molenaar Edition het boek “De Tao van het dirigeren” van zijn leermeester Jan Stulen. Ook hier was Joop Boerstoel bij betrokken als adviseur en eindredacteur.

Sinds 1998 is Joop Boerstoel als senioradviseur muziek verbonden aan Musidesk/RBG te Arnhem. Tussen 1999 en 2004 maakte hij deel uit van het algemeen bestuur van de Bond van Orkestdirigenten (BvO), en was tot medio 2013 redactielid van het vakblad "de dirigent", een uitgave van voornoemde vakorganisatie.

Concerten

Zaterdag 2 - zondag 3 november 2019
Studieweekend
Wolfsberg, Kranenburg

Zaterdag 9 november 2019
Dubbelconcert met Harmonie Prinses Irene uit Huizen
(locatie volgt)

Zondag 24 november 2019
Concert
Musis Sacrum, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.