Persbericht, 7 april 2015

Behind the lines

Op maandag 4 mei organiseert de Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen, in opdracht van de Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen Arnhem, het herdenkingsconcert “Behind the lines” in de Eusebiuskerk ter gelegenheid van de 70e herdenking op 4 mei.

“Behind the lines” betekent letterlijk “achter de (vuur)linies”. Soldaten werden daarheen gestuurd om bij te komen van alles wat ze hadden meegemaakt. Natuurlijk bevond het hele thuisfront zich ook “behind the lines”. Men had thuis (in o.a. Engeland, Amerika en Canada) weinig idee hoe gruwelijk de ervaringen van soldaten die ver weg onze vrijheid bevochten, waren. Rondom dit thema heeft Carl Wittrock de muziek, die de vorm heeft van een concertante opera, voor het herdenkingsconcert in de Eusebiuskerk op 4 mei geschreven, op libretto van Anneke ten Napel.

De hoofdpersoon in “Behind the lines” is ‘frank’ (dit betekent in het Engels eerlijk, openhartig, onbevangen). Hij is omgekomen in een oorlog en vertelt zijn verhaal: hoe hij als jonge, argeloze jongen met veel idealisme begon aan de strijd, die echter de vorm aannam van een onnoemelijke nachtmerrie. Hij ligt nu begraven op een oorlogskerkhof, ver van huis en weet dat hij, als hij de oorlog had overleefd, niet meer dezelfde was geweest, had kunnen zijn.

Onder leiding van dirigent Joop Boerstoel verzorgt Philharmonie Gelre de muziek en komt de vocale bijdrage van het Gelders Opera- en Operette Gezelschap. Het koor vertelt het verhaal van ‘frank’ en er wordt geconstateerd dat de geliefden van de soldaten hen letterlijk en figuurlijk niet konden volgen. De vrouwen hebben geen idee van de gruwelijkheden die de soldaten hebben meegemaakt. De regie is in handen van Adriaan Luteijn (Introdans), die samen met Karin Lambrechtse verantwoordelijk is voor de choreografieën die uitgevoerd worden door één danser en drie danseressen van de opleiding Dans van het MBO Rijn IJssel.

4 mei Herdenkingsconcert
Eusebiuskerk, Arnhem
Maandag 4 mei 2015, 20.30 uur, aansluitend aan de stille omgang en de kranslegging
Toegang gratis

Herdenkingsconcert 2015

Persbericht, 7 december 2014

Dansen in de HRFSTWND met Philharmonie Gelre

Op zondag 7 december geeft Philharmonie Gelre een concert in de grote zaal van Musis Sacrum met als titel ‘Divertimento’.

Het centrale thema van ons HRFSTWND-concert 2014 is dansmuziek van alle tijden en van alle genres. Dus laat u meevoeren op het virtuoze Dances of Galanta van Kodály, de weergaloze Vuurvogel van Stravinsky, het prachtige Divertimento van Bernstein en de zwierige wals uit Doornroosje van Tsjaikovski. We dagen u uit om stil te blijven zitten bij Malando’s Olé guapa en het energieke Conga del fuego nuevo van Márquez. Philharmonie Gelre staat onder leiding van haar eigen dirigent Joop Boerstoel en dit jaar zal Dansgroep Atelier Velp haar medewerking verlenen middels ‘live dans’ bij de muziek. We hopen u te mogen begroeten op zondag 7 december aanstaande om 15.00 uur in de grote concertzaal van Musis Sacrum.

Zondag 7 december 2014, 15.00 uur, Musis Sacrum, Arnhem

Kaarten: €15,00 in de voorverkoop, €17,50 aan de deur (kinderen tot en met 12 jaar: € 5) Voorverkoop via www.philharmoniegelre.nl

Over Philharmonie Gelre

Philharmonie Gelre is een regionaal symfonisch blaasorkest met standplaats Arnhem. De circa 70 muzikanten komen uit heel Gelderland. Het orkest staat onder leiding van dirigent Joop Boerstoel. Het orkest heeft een breed, uitdagend en aansprekend repertoire. De afgelopen jaren stond er o.a. repertoire van Gershwin, Barnes, Sjostakovitsj, Rimski-Korsakov, Verdi, Prokofiev, Dvorak, Bernstein en Orff op de lessenaar. In de zomer speelt het orkest vaak op podia in de open lucht.

Over Dansgroep Atelier Velp

AtelierVelp, school voor Podiumkunsten, opgericht in 1994, is een jong, actief en professioneel podium voor creatieve industrie en de grootste aanbieder van amateurkunsten in de regio. AtelierVelp heeft in 2007 het programma ‘De Masterclass’ ontwikkeld voor enthousiaste en getalenteerde dansers vanaf 10 jaar. De leerlingen volgen een intensief dansprogramma met de nadruk op techniekvakken. Daarnaast maken optredens en presentaties deel uit van het programma en krijgen leerlingen op die manier de kans zich te oriënteren op het werkveld. De Masterclass kan gezien worden als een vooropleidingtraject en springplank naar de professionele vervolgopleidingen.

Over HRFSTWND

Onder de naam HRFSTWND is blaasmuziek inmiddels een volwassen kunstvorm geworden. Orkesten musiceren op hoog niveau en beschikken over goede repetitie- en opleidingsfaciliteiten. Het kader is professioneel geschoold en het instrumentarium is van de allerhoogste kwaliteit. Concerten worden gegeven in uitstekende concertzalen met evenwichtige programma’s, uitmuntende solisten en zelfs enkele premières.

Concerten

Maandag 4 mei 2020
Herdenkingsconcert 'The Armed man'
Eusebiuskerk, Arnhem

Donderdag 28 mei 2020
Samenwerkingsconcert met Phion
De Vereeniging, Nijmegen

Zondag 21 juni 2020
Arnhemse muziekdag
Sonsbeekpark, Arnhem

Zaterdag 31 oktober - zondag 1 november 2020
Studieweekend
Wolfsberg, Kranenburg

Zondag 22 november 2020
Concert
Musis Sacrum, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.