Wat doen wij?

Philharmonie Gelre is een regionaal harmonieorkest met ongeveer 70 leden. Ons doel is tweeledig: we willen ten eerste als groot symfonisch blaasorkest muziek maken op een zo hoog mogelijk muzikaal niveau (eerste divisie harmonieorkesten) en ten tweede willen we concerten geven met een veelzijdig en vernieuwend repertoire voor een groot en breed publiek.

Philharmonie Gelre geeft als groot symfonisch blaasorkest ongeveer acht concertoptredens per jaar, zowel in concertzalen als op buitenlocaties. In het voorjaar verzorgen we twee concerten voor de Arnhemse gemeenschap: een openluchtconcert in het Sonsbeekpark tijdens Koningsdag en het Herdenkingsconcert in de Eusebiuskerk op 4 mei, aansluitend op de herdenking van de gevallenen. Eens in de vijf jaar (voor het laatst in 2015) is het Herdenkingsconcert groots opgezet.

In de zomerperiode gaan we ieder jaar op zoek naar bijzondere concertmogelijkheden. Zo hebben we in 2009 een zomers parkconcert gegeven in de Forstgarten in Kleve . In 2011 speelden we in het Nederlands Openluchtmuseum, en in 2012 op de Floriade. Kasteel Doornenburg vormde het decor van het zomerconcert in 2013. In 2014 was het orkest te gast op Paleis het Loo en dit jaar hebben we opgetreden bij Hotel Bakker in Vorden.

Ons najaarsprogramma staat elk jaar in het teken van ons grote concert in Musis Sacrum. Hier maken we ieder jaar iets bijzonders van. De afgelopen jaren stond er onder andere repertoire van Gershwin, Barnes, Sjostakovitsj, Rimski-Korsakov, Verdi (opname), Prokofiev en Bernstein op de lessenaar. In november 2011 waren zowel Musis Sacrum als de Hanzehof Zutphen volledig uitverkocht voor de Carmina Burana van Orff in samenwerking met Toonkunst Zutphen, Kinderkoor Barst en professionele solisten (persbericht, recensie). In 2013 voerden we de wereldberoemde 9e symfonie van Dvořák (opname) uit. Het najaarsconcert van 2014 stond in het teken van dans, met op het programma onder andere het virtuoze Dances of Galanta van Kodály en de Vuurvogel van Stravinsky. Dit jaar duikt het orkest in de erfenis van grote Italiaanse meesters (meer informatie).

Eens in de vier jaar nemen we deel aan een concertconcours. We komen uit in de eerste divisie harmonieorkesten. Ook maken we elke drie jaar een concertreis. Zo zijn we in 2004 naar Barcelona geweest en in 2008 naar de Rijn-Moezelstreek. In 2010 brachten we een bezoek aan Noord-Italië (persbericht). In het voorjaar van 2013 hebben we meegedaan aan het International Wind Orchestra Festival in Berlijn (persbericht) en in 2016 is het orkest naar Parijs geweest.

Een overzicht van oude concertprogramma's vindt u in ons archief.

Concerten

Zaterdag 2 - zondag 3 november 2019
Studieweekend
Wolfsberg, Kranenburg

Zaterdag 9 november 2019
Dubbelconcert met Harmonie Prinses Irene uit Huizen
(locatie volgt)

Zondag 24 november 2019
Concert
Musis Sacrum, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.