HRFSTWND 2008: Philharmonie Gelre en St. Cecilia

In het najaar waait er een frisse wind door concertzalen in Gelderland. Samen met opmerkelijke solisten presenteren harmonie? en fanfares een spetterend, herfstig programma met blaasinstrumenten in de hoofdrol. Het programma omvat vijf concerten van harmonie? en fanfares die tot de beste gezelschappen van Nederland worden gerekend.

Op 7 december 2008 presenteert Philharmonie Gelre o.l.v. Joop Boerstoel de wereldpremi?e van de vijfdelige Suite Arnhem, die door de Arnhemse componist Kees Schoonenbeek is geschreven als ode aan de stad Arnhem. Daarnaast zal Philharmonie Gelre onder andere de sprekende Candide Suite van Leonard Bernstein ten gehore brengen.
Gastorkest St. Cecilia uit Millingen aan de Rijn brengt o.l.v. Dick Bolt een programma geheel in het teken van Engelse componisten. Naast muziek van Gustav Holst is er aandacht voor hedendaagse componisten als Peter Graham en Edward Gregson.

Kortom, een zeer veelzijdig programma dat zeker het beluisteren waard is!Aanvang 14.30 uur
Musis Sacrum, Arnhem
Entrée: €10,-/12,- (voorverkoop/zaal)
De voorverkoop is inmiddels gesloten. U kunt op de dag zelf nog wel kaarten aan de kassa kopen.
Meer informatie over de HRFSTWND-concertserie: www.hrfstwnd.nl


download de poster

Over de Suite Arnhem - door Kees Schoonenbeek

'Arnhem!' is een suite van vijf delen waarin een aantal bepalende aspecten van de stad bezongen wordt. Ik ben een productief componist maar een werk opgedragen aan mijn geboortestad ontbrak nog. Nu is het zover. In deze tijd van verwarring en verandering wordt Arnhem gevangen in vijf delen die deze verwarring en verandering overstijgen.

I. 'Sonsbeek'

Dit prachtige park met zijn ruimte en grandeur past alleen een muziek met als aanwijzing 'Nobile' (voornáám, edel). Hoe beschrijf je een park in muziek? Dat hangt van het park af. Intiem, knus, bloemetjes? Dit is niet van toepassing op Sonsbeek. Zoals gezegd: ruimte! Ruim opgezet met wuivende bomen van respectabele leeftijd en natuurlijk de vogels die hierin niet ontbreken. De oplettende luisteraar heeft wellicht ook af en toe een associatie met stromend water dat mede het beeld ? de naam van Sonsbeek bepaalt.

II. En natuurlijk de Rijn,

de ketting waartegen de stad als een tandwiel rust. Groots, luister naar het begin. De dagelijkse gang van links naar rechts, de altijd maar voortdurende golfslag, onbewogen beweging. Van tijd tot tijd daalt de Arnhemmer af naar de boorden van deze schijnbaar eeuwige rivier.

III. 'Singels'!

De oude wegen langs de stadsmuur met zijn parken en grachten. De stadsmuur is verdwenen maar de bedrijvigheid in de vorm van winkels en kantoren is gebleven. Het is heerlijk flaneren langs de lange straten waar het oog gestreeld wordt door natuurschoon en fonteinen.

IV. 'Market Garden',

de codenaam voor de gewaagde operatie die vanuit Engeland uitgevoerd werd tijden de 2e wereldoorlog om de bevrijding van Nederland een beslissende impuls te geven. Dit is echte programma-muziek. Het deel begint met flarden van 'God save the king', het Engelse volkslied maar onderhuids broeit de spanning. Dan stijgende dynamiek, bijna letterlijk de vele vliegtuigen die opstijgen vanuit Engeland om het moedige plan uit te voeren. De vele zweefvliegtuigen met materieel en soldaten, een bijna poëtisch beeld maar met een dramatische afloop. Uiteindelijk staat er boven de muziek 'Violente', heftig, de strijd die uiteindelijk ontbrandt tussen het 'air borned' leger en de onvermoede Duitse overmacht.
De afloop kennen wij en van tijd tot tijd lopen wij over het ereveld, ons verbazend over de jeugdigheid van hen die vielen. Ruim zestig jaar na de bevrijding blijft 'Market Garden' onderdeel van het collectieve geheugen van Arnhem, dit zullen wij, willen wij, kunnen wij niet vergeten.

V. 'Eusebius',

de grote kerk op de markt, gebouwd in een tijd waarin de religie eenduidig was, wat wij tegenwoordig katholiek noemen. De muziek is aanvankelijk middeleeuws van karakter, er klinkt niet letterlijk Gregoriaans maar de geur is aanwezig. Daarna volgt de reformatie die gesymboliseerd wordt door de melodie? 'Vom Himmel hoch...' en 'Was mein Gott will, das g'scheh allzeit' De melodie stokt....de 2e wereldoorlog breekt uit en in het tumult worden kerk en toren zwaar beschadigd! Maar de feniks verrijst uit de as. De kerk heeft in deze tijd zijn religieuze functie verloren maar de toren is van verre al zichtbaar, een wuivende hand die ons begroet in 'Arnhem!'.

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
14:00 uur, Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Zondag 1 juli 2018
Zomerconcdert
Hotel Bakker, Vorden

Zondag 25 november 2018
Najaarsconcert
Musis, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.