HRFSTWND 2012: Symfonie der Grote Rivieren door Harmonie Koningin Wilhelmina Wamel en Philharmonie Gelre

Op 9 december 2012 geven we ons najaarsconcert in de Vereeniging in Nijmegen, een prachtige concertzaal niet ver vanaf onze thuisbasis Arnhem. We zijn daar uitgenodigd door een toporkest uit de regio: Harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel; een orkest dat net als Philharmonie Gelre muzikanten uit de wijde omtrek aantrekt.

Zondag 9 december 2012, 15.00 uur
De Vereeniging, Nijmegen

Entree: €15,- (kinderen tot 12 jaar gratis)

Wat kunt u verwachten?

De titel van het HRFSTWND-concert op 9 december is Symfonie der Grote Rivieren. Wij zullen twee grote werken uitvoeren: het Divertimento van Oliver Waespi en Saga Candida van Bert Appermont. Waespi schreef zijn Divertimento voor het grootste muziekfestival ter wereld in juni 2011. Het winnende orkest had de belangrijke elementen uit de compositie het beste vertolkt: transparantie, elegantie, ritmische precisie en vooral speelplezier. Het vierdelige werk is geïnspireerd op klassieke divertimenti, met een wervelende prelude gevolgd door een hymne-achtig tweede deel ('Medidation'). Daarna volgt een heel groovy derde deel met de verrassende titel ‘Procession’, geïnspireerd op de processies uitgevoerd door jazzorkesten in New Orleans. Het werk besluit met een Hoedown, een Amerikaanse dans die het orkest de gelegenheid geeft om helemaal los te gaan. Uitdagend en vol virtuositeit!

Saga Candida betekent letterlijk: "Heks die geen straf verdient". Dit werk schildert in 7 impressies een middeleeuwse heksenvervolging. In het begin wordt de sfeer van de Middeleeuwen neergezet met Gregoriaans gezang. Daarna begint de heksenjacht: het volk bestormt het huis van de vrouw die beschuldigd wordt van hekserij. Een aantal mensen vertellen hoe ze de heks gezien hebben in het bos, samen met de duivel tijdens een heksensabbath. Elisabeth wordt ter dood veroordeeld en zal sterven op de brandstapel. Met trage tred loopt ze haar noodlot tegemoet, teleurgesteld in de mensen die haar verraadden, verscheurd en onmachtig door de gruweldood die haar te wachten staat.

Beide werken zijn een uitdaging voor het orkest en heel spannend om te beluisteren!

Over HRFSTWND

Blaasmuziek is inmiddels een volwassen kunstvorm. Orkesten musiceren op hoog niveau en beschikken over goede repetitie- en opleidingsfaciliteiten. Het kader is professioneel geschoold en het instrumentarium is van de allerhoogste kwaliteit. Concerten worden gegeven in uitstekende concertzalen met evenwichtige programma's, uitmuntende solisten en zelfs enkele premières.

Om deze ontwikkelingen bij een groter publiek onder de aandacht te brengen is KCG in samenwerking met het MUI in 2007 de concertreeks HRFSTWND gestart. Door verschillende concerten met elkaar te verbinden en dit met aanvullende PR te ondersteunen komt deze jonge kunstvorm bij een groot publiek onder de aandacht. Verschillende media pakken deze interessante insteek op en besteden meer tijd aan persberichten, achtergrondartikelen, recensies en ruimte op radio en TV. Zo is er voor deze orkesten een nieuwe publieksgroep aangeboord die de concerten ook zeer weet te waarderen. HRFSTWND is na drie edities dan ook een fenomeen. Professionele en semi-professionele blaasorkesten plannen hun concerten zo dat ze mee kunnen doen in de HRFSTWND-reeks.

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.