Artikel uit De Gelderlander, vrijdag 5 mei 2006

Arnhem herdenkt met levendige muziek

Na het indrukwekkende muziektheater van vorig jaar was het nu weer tijd voor een soberder programma. Het jaarlijkse herdenkingsconcert in de Arnhemse Eusebiuskerk bleef desalniettemin bijzonder.

Door MARTIN HERMENS

Op weg naar de Dodenherdenking bij het monument aan de voet van de Eusebiuskerk spookten ze al door mijn hoofd: al die jonge mensen die hun leven hebben gegeven om ons onze vrijheid terug te geven. Ik ben van na de Tweede Wereldoorlog en ken ze dus niet bij naam. Maar ze staan me wel levendig voor de geest dankzij alle verhalen die - gelukkig - nog steeds over hen verteld worden.

De Amerikaans-Joodse componist Morton Gould (1913-1996) was zo'n verteller. Hij schreef de muziek voor de televisieserie The Holocaust uit 1978. De indringende beelden van die serie kwamen weer bij mij naar boven toen de Gelre Philharmonie gisteravond tijdens het jaarlijkse herdenkingsconcert in de Eusebiuskerk die muziek speelde. De componist wist goed hoe hij met zijn noten het juiste effect kon bereiken. Net zoals het orkest van Hans Welle perfect aanvoelde welk verhaal Gould met zijn veelal wrange klanken wilde vertellen. De Philharmonie speelde soms ingetogen, soms imposant overdonderend en sleurde daarmee de luisteraars (het waren er gelukkig vele) door alle emoties die zo'n oorlogszuchtige tijd oproept. Zang- en oratoriumvereniging De Vrije Stem uit Arnhem leverde eveneens gepaste bijdragen. Het Ave verum van Elgar klonk ingetogen, het Libero me van Fauré heel gedragen. Uitgelatener ging het er aan toe in fragmenten uit het overwinningsoratorium Judas Macabeus van Handel. 'Vrijheid maak je met elkaar', luidde het thema van de herdenking van dit jaar. 'Samenwerken aan vrijheid en vrede is een plicht die wij allen hebben jegens hen, die hun leven hiervoor hebben gegeven', zo meldt het programmaboekje. Koor en orkest gaven daarvan gisteravond een fraai voorbeeld. Ze bundelden hun krachten in een tweetal nummers. Maar nog indrukwekkender werd het in het Wilhelmus aan het slot van het concert. Zangers en muzikanten kregen daarbij de strijdlustige bijval van de aanwezigen in de kerk. Al was het maar om aan te geven dat deze manier van herdenken van grote waarde is en blijft.

Herdenkingsconcert. Gehoord: gisteravond in de Eusebiuskerk, Arnhem

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
14:00 uur, Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Zondag 1 juli 2018
Zomerconcdert
Hotel Bakker, Vorden

Zondag 25 november 2018
Najaarsconcert
Musis, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.