De Gelderlander, 30 november 2007

Mexicaans feest vol vuurwerk in Musis

ARNHEM - Op zondag 9 december geeft Philharmonie Gelre een matineeconcert met als titel Fiesta Mexicana.

Het titelwerk, La Fiesta Mexicana van Herbert Owen Reed, verbeeldt een Mexicaans bruiloftsfeest met kerkklokken, vuurwerk, een parade en een katholieke mis.

De rest van het programma is ook Latijns Amerikaans getint. Het publiek kan zich verheugen op muziek van Ferrer Ferran, Argentijnse tangomuziek van Astor Piazzolla en een paso doble van Rafael Talens Pello. Ook de beroemde Cuban Overture - waarin George Gershwin zijn eigen kenmerkende stijl combineert met een Cubaanse rumba - wordt uitgevoerd.

Philharmonie Gelre is een bekende naam binnen de Gelderse muziekwereld. Het orkest is uitgegroeid van een bedrijfsharmonie (de ENKA Filharmonie) tot een groot symfonisch blaasorkest met muzikanten uit heel Gelderland en zelfs daarbuiten. Philharmonie Gelre valt op door een grote verscheidenheid aan concertoptredens. Naast het jaarlijkse concert in Musis Sacrum verzorgt het orkest elk jaar het herdenkingsconcert in de Arnhemse Eusebiuskerk op 4 mei. Daarnaast treedt Philharmonie Gelre ieder jaar op voor een tweeduizendkoppig publiek in het Wageningse Openluchttheater Noord-West.

De Amerikaanse componist, muziekpedagoog, musicoloog en dirigent Owen Reed componeerde La Fiesta Mexicana in 1949. Het is zijn meest bekende werk dat speciaal voor harmonieorkesten is geschreven.

Owen Reed heeft een lange lijst met composities op zijn naam staan. Zo schreef hij werken voor piano, koren en kamermuziek. Hij geldt als een enorme folkmuziekexpert en heeft de hele wereld afgereisd om de oorsprong van deze muzikale stroming te achterhalen en te doorgronden.

- Fiesta Mexicana door Philharmonie Gelre. Het concert op 9 december vindt plaats in Musis Sacrum in Arnhem. Philharmonie Gelre staat onder leiding van gastdirigent Joop Boerstoel. Het concert begint om 14.30 uur. Kaartjes kosten €10,- in de voorverkoop en €12,- aan de deur.

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.