De Gelderlander, 16 oktober 2008, door Martin Hermens

Frisse herfstwind waait door Gelderse blaasmuziek

De blaasmuziek in Gelderland krijgt een stevige oppepper. Het project HRFSTWND zet harmonie- en fanfare-orkesten op de chique concertpodia.

Harmonie- en fanfareorkesten zitten in het verdomhoekje. Zegt Joop Boerstoel van het Muziekuitleen- en Informatiecentrum in Arnhem. "Dus moeten we iets doen om deze orkesten meer zichtbaar te maken", legt hij uit. " We gaan de drempels verlagen in de hoop dat we mensen sneller kunnen verleiden om eens te komen luisteren."

Hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat, laat het project HRFSTWND zien. Daarin draait het om mooie concertzalen, goede orkesten en een sterke programmering. De komende weken presenteren Gelderse hafa-orkesten zich in Tiel, Winterswijk, Zutphen, Nijmegen en Arnhem.

"Harmonie- en fanfareorkesten zijn uitgelezen plekken voor jong talent om zich te ontwikkelen", aldus Boerstoel. "Enkele tienduizenden Gelderlanders houden zich bij dit soort orkesten bezig met muziek maken. Elk dorp kent minstens twee van dergelijke muziekgezelschappen."

Niet al die orkesten komen in aanmerking voor HRFSTWIND. Het project dient als kwaliteitslabel voor de blaasmuziek in Gelderland. Maar wie er niet op het podium staat, hoeft zich niet te schamen. "We richten ons op orkesten die richting het concertpodium willen. Niet alle muziekverenigingen hebben die ambitie; sommige kiezen er bewust voor om hun rol binnen de eigen dorpsgemeenschap te spelen. Ze vinden dat daar hun taak ligt."

De deelnemers aan HRFSTWND echter vervullen wel een voortrekkersrol. "De meeste muziekpremières komen voor in de wereld van de blaasmuziek. Die sector zorgt dus voor veel nieuw materiaal. Met HRFSTWND proberen we al die ensembles bewust te maken van wat voor moois ze in handen hebben. Vaak zijn ze zich daar niet van bewust."

Dat nieuwe repertoire wordt in de regel speciaal gemaakt voor orkesten die op het concertpodium staan. "Het publiek denkt bij dit soort muziekverenigingen nog te vaak aan hoempapa-muziek. Dat is onterecht. Ook dat taboe willen we doorbreken."

HRFSTWND krijgt volgend jaar hoe dan ook een vervolg. "Dan zoeken we de samenwerking met Het Gelders Orkest en komt er een vorm van coaching door conservatoriumstudenten."

De Koninklijke Tielse Vrijwillige Muziekvereniging opent zaterdag de reeks HRFSTWND-concerten in de Agnietenhof in Tiel. Verdere informatie over het het project is te vinden op www.hrfstwnd.nl.

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.