De Gelderlander, 3 december 2008, door Martin Hermens

Begrijpelijk muzikaal eerbetoon aan Arnhem

Commercieel gezien is het niet zo slim om een Arnhem suite te schrijven. Componist Kees Schoonenbeek deed dat wél en voorziet meteen een praktisch probleem: "Het zal waarschijnlijk nergens anders gespeeld worden vanwege die titel."

Wie de muzikale ode aan de stad wil horen, doet er dan ook verstandig aan zondagmiddag naar de uitvoering van Arnhem! door Philharmonie Gelre en Fanfare St. Cecilia te gaan. Beide gezelschappen verzorgen in concertzaal Musis Sacrum de wereldpremière van de compositie van Schoonenbeek.

Drie jaar geleden legde hij het muzikale werk vast op papier. Daarna begon de zoektocht naar een gezelschap dat het wilde en vooral ook kon uitvoeren. " Ik liep al een tijdje rond met het idee voor dit werk", vertelt Schoonenbeek over de ontstaansgeschiedenis van Arnhem! "Op een bepaald moment weet je gewoon: nu moet het gemaakt worden. Ik schrijf muziek graag vanuit mijn hart; ik moet een aanleiding hebben om dat te doen."

Het muziekstuk bestaat uit vijf delen. Die dragen titels van typisch Arnhemse elementen: Sonsbeek, de Rijn, de singels, Market Garden en Eusebius. Schoonenbeek zocht naar een muzikale vertaling van die thema's. "Ik ken de stad vooral nog uit mijn jeugd", vertelt hij. "Arnhem blijft mijn geboortestad. Ik heb goede herinneringen aan mijn tijd in die stad. Op het Arnhem van nu ben ik minder trots. Maar daar wil ik verder niet op ingaan."

Hij probeerde in Arnhem! de sfeer van de stad in noten te vangen. "Dat valt niet mee, want muziek is iets abstracts. Zo wilde ik de Rijn in een kabbelende, muzikale beweging samenvatten. Je moet dan goed nadenken over klanken die stromend water suggereren."

Zijn insteek daarbij was dat hij de aandacht van de luisteraars wil vasthouden. "Als dat lukt, heb je goede muziek. Componeren betekent letterlijk samenstellen. Ik zoek al puzzelend naar mogelijkheden om de dingen die ik wil vertellen op muziek te zetten. Dan heb je ook een soort verhaallijn nodig. Anders haken luisteraars af."

Jarenlang schreef Schoonenbeek vooral moderne muziek. Daar is hij nu van afgestapt, al klinkt die in het deel over Market Garden nog wel een beetje door. " Mijn bezwaar tegen modern muziek is dat ze vaak alleen toegankelijk is voor een klein publiek. En dan nog is het de vraag of de belangstelling van die kleine groep voor die muziek terecht is."

Schoonenbeek wil graag dat zijn muziek door een zo groot mogelijk publiek beluisterd kan worden. "Vroeger had ik ook zoiets van: het publiek moet die moderne muziek maar leren waarderen. Ik heb echter ontdekt dat dat zo niet werkt. Het geeft eenzaam gevoel als je iets hoort, maar niet weet wat het betekent."

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
14:00 uur, Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Zondag 1 juli 2018
Zomerconcdert
Hotel Bakker, Vorden

Zondag 25 november 2018
Najaarsconcert
Musis, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.