Recensie De Gelderlander, 8 december 2008, door Tom Ruijfrok

Arnhem verdient een mooi stukje muziek maar moet daar nog wel even op wachten

ARNHEM - Arnhem is een mooie stad die een mooi stukje muziek verdient. Dat zal zo ongeveer het idee zijn geweest van componist Kees Schoonenbeek toen hij aan zijn vijfdelige suite Arnhem! begon.

Gistermiddag beleefde het werk zijn wereldpremière bij de Philharmonie Gelre, met ondersteuning van veelal fraaie foto- en videoprojecties.

Helaas, Arnhem zal nog even moeten wachten op een compositie die volledig recht doet aan het veelzijdige imago van de stad. Schoonenbeek heeft een monumentaal muziekwerk willen maken, en kiest daarom wel erg vaak voor een ronduit bombastische toon. Daar waar Arnhem! meer ingetogen klinkt – de loomheid van Sonsbeek, het frivole van de singels – doet zijn partituur weer vooral karikaturaal aan.

Grootste probleem echter is een gebrek aan werkelijk originele ideeën en over de hele linie thematisch materiaal dat nauwelijks boeit. Met het gebruik van veel parallelle akkoorden wordt voortdurend grootsheid gesuggereerd, maar uiteindelijk werkt dat eigenlijk alleen maar vermoeiend. Jammer, want Arnhem verdient beter. Philharmonie Gelre ook trouwens, al ontstond de indruk dat de periode van drie weken die was gebruikt om Arnhem! in te studeren net even te kort was geweest; heel geroutineerd ging het allemaal niet.

Met vijf delen uit Bernsteins Candide-suite bewees de Philharmonie wel degelijk uit het juiste muzikantenhout gesneden te zijn: opwindend, strak en bij vlagen virtuoos uitgevoerd.

Kundig was ook het aandeel, voor de pauze, van fanfare St. Cecilia uit Millingen aan de Rijn, dat zich beperkte tot Engels repertoire. Het indrukwekkendst klonk hier Between the two rivers van Philip Sparke, een uitstekend georkestreerd werk boordevol verrassende wendingen.

Hoewel op papier een amateurorkest, werd met name in Peter Grahams Call of the Cossacks duidelijk dat deze vereniging zich meer in een semi-professioneel schemergebied ophoudt. Verbazingwekkend hoe trefzeker de solo's in de Cossack fire dance werden uitgevoerd.

Concert door Philharmonie Gelre o.l.v. Joop Boerstoel en Fanfare St. Cecilia o.l.v. Dick Bolt. Gehoord: 7/12 Musis Sacrum, Arnhem.

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
14:00 uur, Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Zondag 1 juli 2018
Zomerconcdert
Hotel Bakker, Vorden

Zondag 25 november 2018
Najaarsconcert
Musis, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.