Philharmonie Gelre kijkt terug op fantastisch HRFSTWND-concert

Persbericht, 22 november 2010


"Herfstwindconcert meesterlijk mooi", kopte de Gelderlander op maandag 22 november over het matineeconcert dat Philharmonie Gelre de dag ervoor gaf in de grote zaal van Musis Sacrum in Arnhem. Het concert, onder leiding van dirigent Joop Boerstoel, had de titel "Verstrikt in Liefde" meegekregen, met op het programma een aantal composities over dramatische liefdesverhalen. Met ruim 450 bezoekers was de zaal goed gevuld.

Philharmonie Gelre opende het concert met de ouverture uit La Forza del Destino van Verdi, waarbij de muzikanten meteen op het puntje van hun stoel zaten. Misschien wel het bekendste voorbeeld van een dramatische liefde is de geschiedenis van Romeo en Julia. Philharmonie Gelre speelde drie mooie delen uit het ballet van Prokofiev. Het omvangrijkste werk van het concert was Symphonic Dances from West Side Story. Bernstein compileerde zelf deze suite van dansen uit de musical over de geliefden Tony en Maria uit twee rivaliserende bendes in het New York van de jaren 50.

Deze grootse compositie is een waar meesterwerk, dat niet alleen spannend is om naar te luisteren maar ook een prachtige uitdaging om uit te voeren. De Gelderlander: "het orkest klimt hier tot een ongekend muzikale hoogte in dit technisch en ritmisch, maar ook melodisch bijzonder lastige werk. Een ronduit schitterend Somewhere is hier dan ook ongewoon imposant"

Het eerste dat na de pauze te horen was, waren de krekels en de helikopter uit de ouverture van Miss Saigon. Philharmonie Gelre speelde de prachtige symfonische suite die Johan de Meij maakte van muziek uit deze musical. Daarna begeleidde het orkest Stefanie Janssen (sopraan) en Rob Hazenberg (bas/bariton) in songs uit de opera Porgy and Bess. Het was voor het orkest een mooie ervaring om met deze professionals samen te werken. Het publiek bekroonde hun optreden met een staande ovatie.

Philharmonie Gelre kijkt terug op een fantastisch concert. Voorzitter Suzan Verberne: "Ik heb gehoord dat sommige mensen bij Somewhere tranen in hun ogen hadden. Als je dat kunt bereiken met amateurmuzikanten dan ben je goed bezig. Alle lof voor onze dirigent Joop Boerstoel."

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.