Persbericht Harmonie Koningin Wilhelmina, oktober 2012

Symfonie der Grote Rivieren in De Vereeniging Nijmegen

Op zondagmiddag 9 december 2012 presenteren Harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel en Philharmonie Gelre gezamenlijk een concert in concertzaal De Vereeniging te Nijmegen.

Beide orkesten hebben hun wortels in het Rivierengebied. Harmonie Koningin Wilhelmina is al 116 jaar gevestigd in het Maas & Waalse Wamel. Haar 45 leden zijn afkomstig uit alle windrichtingen. Al jaren handhaaft HKW een hoog niveau in de landelijke orkestwereld. De harmonie staat onder leiding van Willem van Zee.

Philharmonie Gelre is een groot orkest uit de hoogste divisie van de Nederlandse muziekfederatie. Elk jaar geeft het orkest een concert in het Musis Sacrum te Arnhem, de thuisstad van het orkest. De afgelopen jaren werd er o.a. repertoire van Gershwin, Sjostakovitsj, Verdi, Bernstein en Orff uitgevoerd. Philharmonie Gelre staat onder leiding van Joop Boerstoel.

De orkesten ontmoeten elkaar halverwege, in de imposante art deco concertzaal van De Vereeniging te Nijmegen. Hier zullen ze een programma ten gehore brengen getiteld Symfonie der grote rivieren ? Spiegel van het leven. Dit thema krijgt gestalte in de muziekstukken Divertimento van de Zwitser Oliver Waespi, Saga Candida van de Belg Bert Appermont, Gloriosa van de Japanse componist Yasuhide Ito en Natalis van de Britse Martin Ellerby.

De werken zijn elk in opbouw en klank even divers als de afkomsten van hun respectievelijke componisten. Tegelijkertijd vormen ze elkaars spiegelbeeld of aanvulling. Saga Candida schetst het beeld van een heksenjacht in het Christelijke Europa, waar Gloriosa juist het verhaal vertelt van de gelijktijdige vervolgingen van Christenen in Japan. Divertimento is een lichthartig werk met veel Amerikaanse invloeden; van de jazz-optochten uit New Orleans tot de dansen en klanken van de folk music, die zelfs onder zware omstandigheden een onweerstaanbare vrolijkheid uitdrukken. Natalis is juist doordrongen van een grimmig noodlot dat de mens boven het hoofd hangt als een Dag des Oordeels. Niettemin zorgen menselijk optimisme en volharding ervoor dat de klanken van het leven overwinnen.

Het concert begint om 15.00 uur; kaarten voor dit bijzondere concert kosten 15,00 euro en zijn te verkrijgen via www.harmonie-wamel.nl, www.philharmoniegelre.nl en aan de kassa van de Vereeniging te Nijmegen.

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.