Persbericht, 27 november 2013

'Music from the New World' bleek gouden greep voor Philharmonie Gelre

550 muziekliefhebbers kwamen zondagmiddag naar Musis Sacrum om in de grote zaal te luisteren naar het concert van Philharmonie Gelre in de HRFSTWND-concertserie. Het orkest geeft elk najaar een concert in Musis Sacrum, en dit jaar had het gekozen voor een programma waarin de 9e symfonie van Antonín Dvořák 'From the New World') centraal stond.

Niet veel blaasorkesten hebben de volledige 9e symfonie op de lessenaar gehad, en zeker niet in de originele toonsoort. De transcriptie die Philharmonie Gelre zondag speelde blijft dicht bij het origineel. Daardoor was het voor de muzikanten een grote uitdaging om het werk, met alle techniek, samenspel en finesses, onder de knie te krijgen. Dankzij de bezielende leiding van dirigent Joop Boerstoel lukte dit.

De symfonie Uit de Nieuwe Wereld bleek een schot in de roos, zeker in combinatie met het programma na de pauze: muziek uit 'The Great American Songbook', een collectie van de succesvolste Amerikaanse jazz en lichte muziek uit de 20e eeuw. Philharmonie Gelre speelde zondag muziek van George Gershwin, Hoagy Carmichael, Harold Arlen, Marvin Hamlisch en Ray Charles. Het orkest werkte samen met zangeres Vera Westera, en een combo van toetsen, gitaar, contrabas en drums. Muziek uit de nieuwe wereld op zijn best, getuige de vele positieve reacties van het publiek:

"Voor de pauze een goede uitvoering van een geweldige transcriptie van Symphonie nr. 9 'Aus der neuen Welt' van Antonín Dvořák. Een werk dat toch al tot mijn favorieten behoort... Nou, deze versie doet in niets onder voor het origineel! Ademloos zitten luisteren." Schrijft collega-muzikant Paul Beekhuizen uit Oosterbeek.

Voor Philharmonie Gelre smaakt dit programma naar meer. Na composities van Bernstein, Orff en Dvořák blijft het orkest uitkijken naar grote symfonische werken waarvan een goede transcriptie voor blaasorkest is gemaakt. De volgende uitdaging op het programma is het Requiem van Frigyes Hidas op 29 maart in samenwerking met het Oratorium Koor Veluwezoom.

Concerten

Vrijdag 27 april 2018
Koningsdagconcert
Stadhuishal, Arnhem

Vrijdag 4 mei 2018
Herdenkingsconcert
20:30 uur, Eusebiuskerk, Arnhem

Vriend worden?

Wij zijn afhankelijk van schenkingen om onze muzikale activiteiten mogelijk te maken. Een kleine jaarlijkse bijdrage helpt daarbij al. Als u minimaal 20 euro per jaar doneert, krijgt u een kortingskaart voor ons najaars-concert in Musis Sacrum. U kunt zich hier aanmelden.